Banki fogalomtár

Beruházási hitel

Ha ingatlant vagy gépet szeretne vásárolni – ami a termelést vagy az értékesítést növeli – akkor hosszú lejáratú beruházási hitelt érdemes igénybe vennie, hiszen a vásárolt eszköz is hosszú idő alatt termeli ki az árát. Ilyenkor célszerű a bevételekből törleszteni a hitelt. Az ilyen hitel fedezete legtöbbször a megvásárolt eszköz, de lehet másik ingatlan is.

Forgóeszköz hitel

A forgóeszköz hitel készletbővítésre, nagyobb munkák előfinanszírozásra ajánlott. Ez általában rövid lejáratú (1-3 éves) kölcsön, amit meghatározott részletekben, havonta törleszt a cég, jó esetben a már eladott készletekből, az elvégzett munkák díjából.

Folyószámla hitel

Akkor ajánlott, ha átmeneti pénzszűkében van, likviditási gondjai akadtak, esetleg akkor, amikor a bevételek megcsúsznak, miközben Önnek vannak olyan fix költségei, amiket fizetni kell. A legegyszerűbb finanszírozási forma, általában tárgyi fedezet nélkül is igényelhető, könnyen, gyorsan folyósítják.

Hitelkiváltás

Ha a meglevő hitelével valamiért nem elégedett (túl nagy, rosszak a törlesztőrészletei vagy bonyolult hosszabbítani), ilyenkor érdemes megtudni azt, hogy más bankok milyen hitelkonstrukciókat ajánlanak Önnek. Az új bank leggyakrabban az adott hitelből kifizeti a régit, a fennmaradó rész pedig szabadon felhasználható. Fontos, hogy minden hitelt ki lehet váltani.

Bankváltás

Bármikor előfordulhat az, hogy Ön már többé nem elégedett az eddigi bankjával. Drágák, nem elégítik ki az igényeit, esetleg rugalmatlanok. Nem kell ezt elviselnie, érdemes keresni új bankot, olyat, ahol a cég „értékesebb” ügyfél. Ez a folyamat bonyolult, de szívesen segítek zökkenőmentesen váltani.

Árfolyamkockázat kezelés

Vannak cégek, melyek kitettek a devizaárfolyamnak. A megoldás ebben az esetben olyan banki eszközök használata, ami erre a kockázatot kezeli, a nulladik percben előre rögzíti a cég számára az árfolyamot. Általában ez díjmentes szolgáltatás, de sok tervezést és odafigyelést igényel a használatuk.

Támogatott hitelek

Olyan források, amelyek a Nemzeti Bank, a kormány vagy az Európai Unió hosszútávú gazdaságfejlesztési céljainak megfelelő beruházásokat, fejlesztéseket igyekeznek ösztönözni támogatással vagy futamidő végéig fix kamatozással. Igénylése sokszor bonyolult. Néha olyan cégek is juthatnak így forráshoz, akiket a bankok amúgy nem szívesen hiteleznének.

Bankgarancia

A bank kötelezettségvállalása arra, hogy ha a cég nem fog fizetni, helytáll helyette. Ez tehát egy hiteligérvény a bank részéről, amiből akkor lesz tényleg hitel, ha a banknak kell a cég helyett fizetnie. Gyorsan és hatékonyan lehet vele fedezetet biztosítani, növeli a cég hitelességét a piacon. Lehet keretből is igényelni, ha gyakran merül fel.

Devizaváltási költségek

Ha a cég forintból vesz devizát, vagy devizát ad el forintért, a bank mindig rak az árfolyamra egy ún. „marzsot”, amit az ügyfél fizet meg. Ebbe bele kell törődni, viszont nem mindegy, hogy ez a marzs mekkora.  Ha jelentős a devizaforgalma, érdemes megtalálni a legjobb bankot és banki szolgáltatást, mert ez bizony igen jelentős költség lehet.

Projekthitel

Ha nem a cég múltját, könyveiben látható számait, hanem a terveit, jövőjét akarjuk hiteleztetni, vagy egy teljesen új beruházásba kezdünk, akkor a bank a projektet fogja értékelni. Be kell mutatni, miért éri meg majd belerakni a pénzt, pontos költségvetés kell a beruházás költségeire, és a várható bevételekre is. Ezeknek kell majd kitermelnie az évek alatt a hitel törlesztését és a projekt hasznát is. Fedezet lehet maga a projekt is, de más, értékelhető ingatlan is akár vagy egy már meglévő cég kezessége.

Finanszírozási struktúra

Egy összetettebb gazdálkodást folytató cégnek valószínűleg többféle hitelre van szüksége. Ilyenkor fontos rendszerben látni, tudni, hogy mit miből kell megoldani ahhoz, hogy ne hozzunk rossz döntést. Egy jól összerakott finanszírozási struktúra a banknál is növeli a cég iránti bizalmat, és sok későbbi fejfájástól kíméli meg az ügyvezetőt.

Kapcsolat

Berka Csaba vagyok, független vállalati banki tanácsadó.

Tudom, hogy nem mindenki ért a bankügyekhez. Tudom, hogy sokan nem szeretnek bankügyekkel foglalkozni. Tudom, hogy cégvezetőként sok más dolga van.

Én azonban éppen ebben vagyok profi.

Azért dolgozom, hogy megoldjam a cég hitelügyeit, segítsem a fejlődéséhez forrásokhoz jutni, optimalizáljam a cég banki kapcsolatát, és ezzel rengeteg pénzt és energiát spóroljak meg Önnek. 13 éve segítem hozzá ügyfeleimet az elérhető legjobb megoldásokhoz.

Kizárólag sikerdíjért dolgozom, ami azt jelenti, hogy csak akkor kerülök Önnek pénzbe, ha sikerült a kitűzött eredményeket elérnem. (Az utóbbi években több milliárd forint hitel felvételében működtem közre, és átlagosan 2.700.000 forintot sikerült megtakarítani éves költségeikből azoknak a cégeknek, akikkel együtt dolgozom.)

Írjon nekem emailt, vagy keressen telefonon.
kapcsolat@berkacsaba.hu
+36 30 248 3845

Találkozzunk személyesen!